Notícies i activitats
18/11/2020

Lúa Coderch i Mireia Sallarès, premiades ex aequo a la 7a edició del Premi de Videocreació

Veure imatge de Lúa Coderch i Mireia Sallarès (nova finestra)

Lúa Coderch i Mireia Sallarès són les guanyadores de la 7a edició del Premi de Videocreació, coproduït pels centres territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya (AV3), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya/Arts Santa Mònica i LOOP Barcelona.

Enguany, les dues artistes han estat premiades ex aequo pels projectes Palau de Vent i Com una màquina de cosir en un camp de blat, respectivament.

Palau de vent. Lúa Coderch (Iquitos, Perú, 1982)
Palau de vent és un projecte videogràfic que adopta les formes de la tragèdia clàssica, excepte que en aquest cas no hi ha heroi, la narrativa sembla suspesa en el temps, sense desenllaç ni lliçó moral. El cor, que tradicionalment exercia de guia i d’intermediari, està format per personatges dubtosos, híbrids, nascuts d’una revisió de la figura de la sirena mitològica: veus que representen alhora el coneixement, l’atracció i el perill, en una criatura mig dona, mig animal i mig màquina. El projecte està estructurat en una sèrie de càpsules que poden funcionar de manera independent entre si, però que juntes formen un cicle complet. Lluny de tractar de grans gestes èpiques, Palau de vent és una exploració de la qüestió de la desorientació, la desintegració i reintegració dels relats que conformen la vida.

Com una màquina de cosir en un camp de blat. Mireia Sallarès (Barcelona, 1973)
Sallarès explora en aquest film a mig camí entre el documental, l’assaig, la ficció especulativa i el cinema experimental, la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles, que va aportar una dimensió política a la psiquiatria i va utilitzar el cinema i les arts per al coneixement. La complicitat de Tosquelles amb l’art, la política, la crisi, el pensament insurrecte i la imatge en moviment és l’origen d’aquest projecte fílmic que vol reconstruir un llegat oblidat per a Catalunya i el món, i obrir un espai crític (i autocrític) sobre la desmemòria d’aquest llegat, emprant el llenguatge cinematogràfic com l’espai de narració idoni per fer-ho, amb la voluntat de fer un film tan radical en continguts i forma com ho fou la mateixa biografia i l’obra de Francesc Tosquelles.

AV Josep Tarradellas i Joan, 44 CP: 08901 - Telf: 934 03 26 20 - teclasala@l-h.cat - Avís legal
Ajuntament de L'HospitaletGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura i mitjans de Comunicació