Notícies i activitats

EDWARD BURTYNSKY
L´Home i la Terra. Llums i ombres

EDWARD BURTYNSKYVeure imatge de EDWARD BURTYNSKY (nova finestra)
Data inici: 22/09/2011
Data fi: 11/03/2012
Tipus d'entrada: Lliure
.  
Lloc: 
Centre Cultural Metropolità Tecla Sala 
AV Josep Tarradellas i Joan 44  (L'Hospitalet de Llobregat)
Edward Burtynsky, nascut a Ontario (Canadà) el 1955, va començar la seva carrera artística fa més de trenta anys, enfrontant-se amb una naturalesa en transformació per captar  la intervenció de l’home en el paisatge. Pocs fotògrafs han desenvolupat un treball tan sistemàtic i una reflexió tan profunda sobre aquesta relació. 

www.edwardburtynsky.com/ 

www.tv3.cat/videos/3758252
Edward Burtynsky
L’home i la terra. Llum i ombra


Burtynsky ha captat amb el seu objectiu escenaris naturals manipulats, resultat de l’explotació despietada dels recursos naturals del planeta. Ha fotografiat pedreres i mines, l’extracció de petroli, la construcció de dics, la sobreedificació de les ciutats, seguint les grans mutacions del paisatge des del continent americà fins a la Xina.

Les seves imatges de gran format produeixen una certa sensació de paralisi, mostren espais gegantins i fantasmagòrics en què l’home, escultor de les grans mutacions mediambientals, apareix en comptades ocasions, minimitzat per la seva pròpia desfeta, en escenaris que es converteixen en pàtria de ningú. Sovint, les eines utilitzades per a la depredació es presenten també minúscules, amb un aspecte rudimentari i sòrdid.

Burtynsky ens proposa fotografies inquietants que provoquen una certa incomoditat en l’espectador, testimonis impressionants d’una lluita èpica i devastadora amb la naturalesa que transmeten una sensació apocalíptica, quasi de day after (dia després), i que, en conjunt, tenen un misteriós atractiu que emociona per la seva força, dimensió i monumentalitat.

El mateix artista, però, apel•la a la possibilitat d’un futur diferent, gràcies al paper central de la cultura: «Perquè és per mitjà de la cultura que parem atenció a les nostres consciències i construïm la nostra història, i és per mitjà de la cultura que l’home pot ser sensible a les conseqüències dels seus actes».

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet proposa una mirada a la trajectòria d’Edward Burtynsky a través d’una selecció de trenta fotografies, que constitueixen una de les exposicions més extenses que s’han fet a Catalunya sobre el treball de l’artista.
AV Josep Tarradellas i Joan, 44 CP: 08901 - Telf: 934 03 26 20 - teclasala@l-h.cat - Avís legal
Ajuntament de L'HospitaletGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura i mitjans de Comunicació