Notícies i activitats

El retratista

Projecció i debat en el marc del cicle “La Bobina”
Veure imatge de © De la fotografia: El retratista, cartell (cortesia de Sergi Bernal i Alberto Bougleux) (nova finestra)
Data: 30/05/2023
Hora: 18:30h
Tipus d'entrada: Lliure
.  Organitzadors: Centre d'Art Tecla Sala
Lloc: 
Centre d'Art Tecla Sala 
AV Josep Tarradellas i Joan 44  (L'Hospitalet de Llobregat)

En aquesta nova sessió presentem el documental El retratista, un film sobre la renovació pedagògica durant la Segona República a Espanya i l’impacte del cop d’estat de l’any 1936.

Amb la presència d’Alberto Bougleux.

“La Bobina” és un espai de visionament i debat sobre art i pedagogia per gaudir col·lectivament de propostes audiovisuals vinculades a les pràctiques educatives que es duen a terme al centre d’art.

El retratista (2012)
Alberto Bougleux i Sergi Bernal

Documental sobre la vida del jove mestre català Antoni Benaiges, que va ser destinat a una escola rural de Burgos on va desplegar una renovador sistema educatiu basat en l’ús de la impremta tipogràfica. El seu somni es va trencar a causa del dramàtic cop d’estat del 1936, quan va ser empresonat, afusellat i enterrat en una fossa comuna. Un testimoni de la renovació pedagògica impulsada durant la II República i de les tràgiques conseqüències del cop d’estat.

Aquest documental és un projecte independent realitzat gràcies a cent vuitanta-quatre  mecenes i a la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, l’Ajuntament de Mataró, la Filmoteca de Catalunya i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Sobre els autors
Alberto Bougleux (Roma, 1976), és autor i realitzador de documentals. Des del 2001 ha dirigit projectes de temàtica artística, històrica i social. Les seves obres han estat seleccionades en festivals internacionals, com ara: Biografilm Festival, DocumentaMadrid, SalinaDocFest, Visioni Italiane, Movies That Matter, Paris International Human Right Film Festival o David di Donatello, i han estat emesos a les televisions públiques d’Itàlia i Espanya.

Sergi Bernal (Barcelona, 1973), és geògraf i documentalista. Guardonat amb el principal premi al festival de reportatges gràfics Visa Off de Perpinyà el 2009, ha treballat fent treballs sobre les lluites dels moviments socials i populars de Barcelona; el drama de les famílies desnonades; els deportats del camp de concentració nazi de Buchenwald; l'exili sahrauí i sobre les dures condicions de vida al camp de refugiats algerians de Dakhla. És també el creador del projecte “Desenterrant el silenci”, per recuperar la història al límit de l’oblit d’Antoni Benaiges.

  • Dimarts 30 de maig, a les 18.30 h
  • Activitat gratuïta adreçada al públic general.
  • Sense inscripció.
  • Lloc: sala d’actes
AV Josep Tarradellas i Joan, 44 CP: 08901 - Telf: 934 03 26 20 - teclasala@l-h.cat - Avís legal
Ajuntament de L'HospitaletGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura i mitjans de Comunicació