Notícies i activitats

Joaquim Chancho. Dibuixa una línia i segueix-la

Oberta fins a l'11 de gener de 2015
Data inici: 28/09/2014
Data fi: 11/01/2015
Tipus d'entrada: Lliure
.  Organitzadors: Centre d'Art Tecla Sala
Lloc: 
Centre d'Art Tecla Sala 
AV Josep Tarradellas i Joan 44  (L'Hospitalet de Llobregat)
L’exposició Joaquim Chancho, dibuixa una línia i segueix-la recull la feina que l’artista ha fet en els darrers quatre anys. Obres fetes sobre paper pensades i elaborades per a aquesta exposició. Una de les constants del treball de Joaquim Chancho al llarg de la seva carrera ha estat el paper, protagonista d'aquesta exposició.

L’exposició Joaquim Chancho, dibuixa una línia i segueix-la recull la feina que l’artista ha fet en els darrers quatre anys. Obres fetes sobre paper pensades i elaborades per a aquesta exposició. Una de les constants del treball de Joaquim Chancho al llarg de la seva carrera ha estat el paper, protagonista d'aquesta exposició.

La mostra està dividida en 17 àmbits expositius i recull l’obra sobre paper que l’artista va començar a preparar per a aquesta exposició l’any 2010. Línies paral•leles que divideixen la superfície horitzontalment o verticalment; figures geomètriques; colors verds, vermells, blaus i negres; petits cartrons de 16 x 12 centímetres que configuren un homenatge a Monet; dibuixos fets directament a la paret, i estampacions digitals sobre paper fotogràfic són alguns elements de l’univers de Joaquim Chancho que es poden veure en aquesta exposició.

Joaquim Chancho (Riudoms, Tarragona, 1943) es va donar a conèixer en l’escena artística a finals dels anys seixanta, i a través de plantejaments postinformalistes i postminimalistes, mitjançant un llenguatge que oscil•lava entre el signe i la geometria, va instal•lar-se en un territori propi que li va permetre avançar en la construcció d’un projecte personal, desplegant la pintura com a bandera.

La trajectòria de Chancho ha estat regular, encara que pausada i relativament silenciosa. Mitjançant una dicció despullada i concisa, pretén fer una revisió profunda de l’estat de la pintura, qüestionant-la contínuament, i portant-la a situacions límit i a les necessitats personals de l’artista. La seva recerca ha tingut com a objecte l’anàlisi des de la disciplina, sense renunciar al coneixement intuïtiu. Servint-se de geometries progressivament més orgàniques, ha creat un conjunt de trames i retícules que s’entrecreuen i que poden obrir-se i tancar-se, expandir-se, reduir-se, encadenar-se, sobreposar-se… 

Els anys setanta van ser d’una gran intensitat productiva i també de radicalitat. De les rigoroses pintures, en va sorgir el lèxic bàsic posterior i el seu compromís amb la geometria, tant conceptualment com formalment. Amb la geometria, que en aquella etapa va ser modular i seqüencial, va obtenir unes pautes que li van permetre construir un mapa mental molt personal.

Als vuitanta trobem una dilatada dedicació al paper, que més endavant li va servir per bolcar-se amb més llibertat sobre la tela, incorporant accidents, errors i dubtes. A partir dels anys noranta apareixen les seriacions i variacions i, en conseqüència, els desplaçaments, interseccions, desdoblaments, girs, multiplicacions, sumes i restes. Elements als quals s’ha d’afegir la materialitat del suport, la tactilitat de la mà, la tensió de la superfície pictòrica, el protagonisme atorgat a l’escala i al format i, molt especialment, a l’ús d’una gamma cromàtica pròpia, intensa i saturada, que constata que la paleta del pintor pot revelar-se com un component simbòlic de la seva personalitat. L’artista, més que guiar-se per motius o temes, ho fa per rastres. Es detecta en les seves obres l’interès pel fet constructiu de la música, un procés intern que en possibilita la pluridireccionalitat; és a dir, tots aquells aspectes i problemàtiques estructurals que intervenen en el procés creatiu.AV Josep Tarradellas i Joan, 44 CP: 08901 - Telf: 934 03 26 20 - teclasala@l-h.cat
Ajuntament de L'HospitaletGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura i mitjans de Comunicació