Notícies i activitats

Pepe Espaliú. Tres temps

Barcelona/L'Hospitalet: 1975-1988-1993
Data inici: 08/03/2018
Data fi: 03/06/2018
Tipus d'entrada: Lliure
.  Organitzadors: Centre d'Art Tecla Sala
Lloc: 
Centre d'Art Tecla Sala 
AV Josep Tarradellas i Joan 44  (L'Hospitalet de Llobregat)
Pepe Espaliú (Còrdova, 1955 - Madrid, 1993) va ser un dels artistes més destacats de la generació espanyola dels vuitanta. Pintor, escultor, dibuixant i escriptor, va desenvolupar una obra coherent i significativa relacionada molt estretament amb la reflexió sobre la pròpia identitat. Al seu treball se li deu una de les més profundes conceptualitzacions de la vivència de la SIDA, malaltia motiu de la seva defunció i amb la qual va dialogar amb valentia en el plànol artístic i sobre la qual va produir algunes de les seves obres més importants.
En un moment de relectura de la historiografia de l’art  i de la crítica realitzades al nostre país durant els anys vuitanta i noranta del segle XX, la revisió crítica de l’artista cordovès Pepe Espaliú sembla més que necessària. No només per la importància que el seu projecte creatiu  va tenir en la construcció del boom de l’art espanyol, sinó per la manera en què el seu tarannà ajuda a  exemplificar, més enllà dels paradigmes teixits per la crítica d’aquella època, altres acostaments que havien sigut poc visibles o ocults.

Investigant sobre la producció de l’artista i des d’una plataforma com la col·lecció del Centro de Arte Pepe Espaliú, és ressenyable la important relació que va mantenir amb  la ciutat de Barcelona i l’Hospitalet des d’un sentit no només físic, sinó com a capital simbòlic del qual va extraure nombroses influències intel·lectuals, artístiques i vitals que el van acompanyar des dels inicis de la seva carrera fins als darrers dies.

Coincidint amb el 25è any de la mort de l'artista, aquesta exposició intenta traçar una història circular sobre la seva producció. S'obren així històries que es creuen de manera cronològica amb la seva primera exposició individual el 1975, en ple apogeu  de l’art conceptual a Catalunya, a la Sala Municipal d’Exposicions de l’Hospitalet de Llobregat,  i que acaben amb la seva darrera exposició individual el 1993.

Aquesta exposició és, doncs, un recorregut per la trajectòria d’un dels artistes més significatius de l’art conceptual espanyol, que va trobar a l’Hospitalet el primer reconeixement artístic.

Comissariat: Jesús Alcaide.

Inauguració: dijous 8 de març, a les 19.30 h.
Exposició fins al 3 de juny de 2018.
AV Josep Tarradellas i Joan, 44 CP: 08901 - Telf: 934 03 26 20 - teclasala@l-h.cat
Ajuntament de L'HospitaletGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura i mitjans de Comunicació