Notícies i activitats

Pedro Torres. Uxuwell

En el marc del festival Loop Barcelona
Veure imatge de Uxuwell (detall), 2022. © Pedro Torres, Barcelona, 2022 (nova finestra)
Data inici: 09/11/2022
Data fi: 18/11/2022
Tipus d'entrada: Lliure
.  

Uxuwell, de Pedro Torres, és una videoinstal·lació multicanal i una experiència de realitat virtual que aborda diversos aspectes i escales de la realitat, connectant el present amb el passat i el futur, la memòria i l’ambient. El projecte es desplega a través de paisatges reals i ficticis que es barregen i ens conviden a explorar les diferents dimensions que formen la nostra realitat.

A mig camí entre la realitat i la ficció, l’obra transita per paisatges virtuals i reals que guarden una relació directa amb els canvis geològics i climàtics. Alguns d’aquests paisatges han estat gravats a les salines del Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella (Alacant); a Hverir (Islàndia), una zona d’intensa activitat volcànica i geotèrmica; a la llacuna glacial de Jökulsárlón (Islàndia), i sota la lent d’un microscopi. Diferents realitats que provoquen canvis i es veuen afectades les unes per les altres, sumant-hi l’activitat humana, en diverses escales temporals. Els escenaris virtuals ens porten a llocs especulatius que, al costat dels textos, aborden múltiples dimensions de la nostra experiència de la realitat: la memòria, el temps i els territoris futurs, el codi i la imatge (abstracta, glitchejada), les partícules fonamentals i l’univers. Uxuwell reflexiona, així, sobre la nostra percepció de l’espaitemps, partint del concepte d’Umwelt de Jakob von Uexküll.
Aquesta obra es presenta al Centre d’Art Tecla Sala amb la col·laboració de Loop Barcelona i ha estat produïda en el marc del programa Suport a la Creació’20 de la Fundació “la Caixa”.

Pedro Torres (Brasil, 1982) viu i treballa a Barcelona, on és artista resident a Hangar. La seva pràctica artística és multidisciplinària i aborda qüestions relacionades amb els conceptes del temps, la distància, la memòria, el llenguatge i  hla imatge. Recentment ha exposat a Aragon Park II (Madrid), The Green Parrot (Barcelona) i Casal Solleric (Palma). Algunes de les seves obres i publicacions formen part de diverses col·leccions: Madrid Abierto, Fundación Botín, Blueproject Foundation, olorVISUAL, International Center of Photography (Nova York), Col·lecció de Llibres d’Artista de la Universitat Politècnica de València i altres col·leccions privades.

Crèdits de l’obra

 • Concepció, direcció i edició: Pedro Torres
 • Disseny visual de RV: Lucas Gutiérrez
 • So: Unai Lazcano
 • Textos: Pedro Torres
 • Traducció: la correccional
 • Veus: Pedro Torres i Barbara Held
 • Enregistrament de veu: La Isla Estudio
 • Obra produïda en el marc del programa de la Fundació “la Caixa”, Suport a la creació’20. Producció, amb el suport d’Hangar.
 • Exposició produïda pel Centre d’Art Tecla Sala i LOOP Barcelona

Horaris de l'experiència de realitat virtual

 • Del dimecres 9 al divendres 11 de novembre, de 18 a 20 h
 • Dijous 17 i divendres 18 de novembre, de 18 a 20 h

Inauguració

 • Dimecres 9 de novembre, a les 19 h

Full de sala, per Carolina Ciuti (Loop Barceloona)

AV Josep Tarradellas i Joan, 44 CP: 08901 - Telf: 934 03 26 20 - teclasala@l-h.cat - Avís legal
Ajuntament de L'HospitaletGeneralitat de Catalunya - Departament de Cultura i mitjans de Comunicació